23-06-2009

Пропозиції Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет» до Проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо реклами алкогольних напоїв і пива) №1014-2 від 23.04.2008 р.

Автор : н.д. Томенко Н.В., Шевченко А.В.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 22 Закону України «Про рекламу», якими пропонується додати пиво та/або напої, що виготовляються на його основі до предмета регулювання статті, встановити додаткові обмеження щодо реклами алкогольних напоїв та заборонити спонсорування теле-, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг, під якими випускаються алкогольні напої.

Положеннями чинного законодавства про рекламу такі обмеження не передбачені. Чинні обмеження та заборони щодо реклами алкоголю та спонсорування теле-, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг, під якими випускаються алкогольні напої, на нашу думку, є достатніми.

Ми вважаємо, що встановлення запропонованих додаткових обмежень щодо реклами підчас економічної кризи призведе до серйозних негативних наслідків у телевізійній індустрії, адже реклама – основне джерело доходів телеканалів. Запровадження передбачених законопроектом 1014-2 додаткових обмежень призведе до стримування розвитку телерадіоорганізацій та загальмує створення сприятливих умов для вироблення якісного телевізійного продукту.

Загальновідомо, що частина якісних телевізійних програм фінансується виключно коштом спонсорів-виробників алкоголю, які є одними з нечисленних представників бізнесу, які в умовах економічної кризи мають можливість стабільно фінансувати подібні проекти. Заборона спонсорування телепередач з використанням знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої найвірогідніше призведе до їх закриття через низьку спроможність бюджетів телеканалів фінансувати додаткові телепрограми в умовах сучасних економічних реалій, наслідком чого стане зменшення частки власного виробництва в ефірі телеканалів, і, не виключено, підвищення частки іноземного або менш якісного продукту серед програм мовників.

Пропозиція щодо зміни терміну часового обмеження реклами алкогольних напоїв, пива та/або напоїв, що виготовляються на його основі, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, пиво та/або напої, що виготовляються на його основі протягом доби з 6 до 24 години(у положеннях чинного Закону – з 6 по 24 годину), на нашу думку, не призведе до помітного зменшення споживання алкогольних виробів.

Якщо звернутися до міжнародної практики, то в частині регулювання реклами алкогольних напоїв в ЄС на даний момент є Директива 2007/65ЕС від 11 грудня 2007 року про Аудіовізуальні медіа послуги, положення якої на сьогодні імплементовані у національне законодавство майже всіх країн-членів Європейського співтовариства, а згодом - у нову редакцію Європейської Конвенції про транскордонне телебачення. Відповідно до тексу Директиви, існуючі обмеження щодо реклами алкогольних напоїв торкаються лише її змісту і покликані в першу чергу захистити неповнолітніх від споживання алкоголю. Відповідно до ст. 51 Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами, Закону України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства ЄС» та ряду підзаконних нормативно-правових актів Україна взяла на себе зобов'язання вживати заходів для поступового приведення національного законодавства у відповідність із законодавством Європейського Союзу.

Також, хочемо звернути вашу увагу на те, що автори законопроекту у пояснювальній записці не надали чіткої мотивації необхідності та раціональності прийняття саме таких змін. На нашу думку прийняття законопроекту призведе до завдання непропорційно великої шкоди телевізійній індустрії порівняно з тим незначним ефектом, який можна очікувати виходячи зі змісту запропонованих змін.

Виходячи з вищезазначеного просимо Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації не рекомендувати Верховній Раді України приймати законопроект №1014-2.

Посилання на законопроект

Конференція «Медіаправо» - фахова конференція, метою як