Про збір на розвиток національної кінематографії № 2259

15-09-2009

Пропозиції та зауваження Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет» до Проекту Закону про збір на розвиток національної кінематографії   № 2259 від «15» липня 2009 року (на заміну).

Автори: н.д. Кармазін Ю.А., н.д. Мовчан П.М.

Законопроектом пропонується встановити порядок справляння та використання збору на розвиток національної кінематографії. Такий збір, за поясненнями автора законопроекту, планується встановити іншим законопроектом № 2595, який передбачає внесення змін до Закону У  країни «Про кінематографію».

На нашу думку даний законопроект встановить необґрунтовано високий податковий тиск на суб»єктів такого оподаткування в умовах економічної кризи, зокрема через застосування моделі податку з обороту, який не враховує фінансовий результат роботи платників такого збору. Раціональність встановлення збору на рівні 5% від об»єкту оподаткування не підтверджена жодними документами та ґрунтовними поясненнями. До того ж, за відсутності оновленої державної програми підтримки національного кіновиробництва такий збір не здатний досягти мети, що передбачається автором законопроекту.

Також незрозумілим є те, що порядок справляння та використання такого збору встановлюється окремо від іншого законопроекту, який передбачає власне встановлення збору. Такій підхід порушує принцип доступності, передбачений Законом України «Про систему оподаткування», а також значною мірою безпідставно ускладнює систему законодавства України у сфері оподаткування.

Слід також зазначити, що автором не визначено вплив на доходну та видаткову частини Державного та інших бюджетів, що потребує експертного висновку Міністерства фінансів України.

Виходячи з викладеного вище, просимо Вас надати негативний висновок щодо доцільності прийняття проекту № 2259 (на заміну).

Сторінка законопроекту

Конференція «Медіаправо» - фахова конференція, метою як