Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України №7314

10-12-2010

Пропозиції Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет»

до Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України №7314 від 01.11.2010 р.,

автори: н.д. Климець П.А., Бондик В.А.,  Зозуля Р.П.,  Триндюк Ю.Г.,  Мартиненко М.В.,  Піскун С.М.

Просимо членів Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики розглянути зауваження Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет» (Асоціація) доПроекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України №7314 (надалі по тексту – законопроект).

Даним законопроектом пропонується внести зміни до Митного кодексу України, законів України “Про Єдиний митний тариф”  та “Про податок на додану вартість”.

Зокрема, пропонується у статті 206 Митного кодексу України визначити, що дозвіл на тимчасове ввезення на митну територію України або тимчасове вивезення за її межі з умовним повним звільненням від оподаткування може надаватися за рішенням Кабінету Міністрів України щодо товарів інших, ніж контейнери, піддони та упаковки, які ввозяться або вивозяться у зв’язку з  комерційною операцією, але ввезення яких саме по собі не є комерційною операцією.

З урахуванням того, що на черзі розробка та прийняття нового Митного кодексу України вважаємо даний проект закону наразі неактуальним.

Більше того, вважаємо, що Конвенція про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990) та додатки до неї чітко закріплюють перелік товарів, які ввозяться в режимі тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування. Також, вважаємо, що конкретизація товарів, які відносяться до інших, крім контейнерів, піддонів та упаковок, товарів, які ввозяться або вивозяться у зв’язку з комерційною операцією, але ввезення яких саме по собі не є комерційною операцією повинно відбуватися на рівні закону та міститисяу положеннях Митного кодексу України, а не закріплюватися на рівні постанов чи рішень Кабінету Міністрів України.

Крім того, ст. 207 Митного кодексу України визначається загальний порядок допущення товарів до переміщення в режимі тимчасового ввезення (вивезення) щодо всіх товарів, про які йдеться у ст. 206.

Виходячи з вищевикладеного, просимо Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України відхилити Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України №7314 від 01.11.2010 р.

Посилання на законопроект